banner

Mit kell szem előtt tartanod az üzleti terv kidolgozása során

Általános tanácsok

 

Ahogyan azt az előző részben láthattad, az üzleti terv két fontos fejezetet tartalmaz.

A narratív terv általában három jelentős részlegre oszlik:

-        a vállalkozás leírása

-        marketingstratégia

-        menedzsment, emberi erőforrások és műveletek

Ami a pénzügyi tervezetet illeti, a terv a következőket tartalmazza:

-        a szükséges alapok felsorolása és azok rendeltetése

-        eladások megtervezése

-        változó költségek megtervezése

-        műveleti költségvetés

-        nyereség- és veszteségtervezés

Az üzleti tervek általában úgy vannak elkészítve, hogy abban jól körülhatárolt az indok, és ismertetésre kerül az időpont. Ebből az indokból kifolyólag, sok üzleti terv olyan, mint egy tökéletesre fejlesztett Önéletrajz, amely könnyedén alkalmazkodik a külső követelményekhez és feltételekhez, olyan, mint a banki finanszírozás megszerzése érdekében elkészített bemutató. Ha most először kell üzleti tervet írnod, azt tanácsoljuk, hogy úgy állítsd össze a vázlatot, mintha egy olyan személynek mesélnél a vállalkozásodról, akinek számít a véleménye neked, de aki nem ismeri vállalkozásodat, vagy vállalkozási elképzelésed. Ha úgy gondolsz terved vázlatára, hogy az egy barátnak küldött levél, az információk valóságtartalmára fogsz koncentrálni anélkül, hogy teljesítőképességed próbálnád erőltetni, vagy túlzottan optimista módon mutatnád be az aktuális helyzetet. Ha a vállalkozás bizonyos aspektusai még nem teljesen körülhatároltak, vagy vannak olyan kérdések, amelyekre nem találtál választ, ezeket nem szabad kihagyni vagy eltitkolni. A legvalószínűbb az, hogy aki elolvassa üzleti tervedet, látott már hasonló dokumentumot, és könnyedén észreveszi, ha valami nincs rendben vele.

 

Milyen kérdésekre ad választ a jól megírt üzleti terv?

 

1. Hogyan jellemezhető a vállalkozás a jelenlegi időpontban és milyen lesz a jövőben?

Ez a kérdés a vállalkozás/vállalat missziójára és víziójára vonatkozik. Olyan választ kell adnod erre a kérdésre, hogy abból világosan kiderüljön, hogy miből áll, és mivel foglalkozik a vállalkozás/vállalat. A misszió és vízió, mint az üzleti terv fogalmai, részletesen magyarázatra kerülnek.

 

2. Mit jelent számodra a siker?

 

Ha nem tudod megfogalmazni azt, hogy mi a siker, sosem fogod elérni. Céljaidnak időhorizontra van szükségük, amelyben megvalósítod őket. Ha üzleti terved két évre szól, a következő módon kell válaszolnod a kérdésre: „ahhoz, hogy sikerem legyen az általam meghatározott értelemben, két éven belül kell elérnem azt...”

 

3. Mit és hogyan termelsz?

 

Minden életképes vállalkozás teremt valamit, függetlenül attól, hogy vállalkozásod a tejtermékek vagy a takarítási szolgáltatások ágazatába tartozik. A kérdés második része a szakértelmedre vonatkozik, az alkalmazott technológiákra, a vállalkozói tevékenység módjára. Ebben a részben kell írnod az alapanyagokról, az eljárásokról és vállalkozásod eredményeiről.

 

4. Hogyan és kinek adod el (magad)?

 

A válasz, amelyet a 3. kérdésre adtál, megvilágítja azt, hogyan viszonyulsz az értékek megteremtéséhez, most pedig neked kell összegyűjteni az értékeket egy szóban, amely a marketing. A marketing által jutsz el ügyfeleidhez, és ha kisvállalkozásod van, vagy csak most indítod vállalkozásaidat, nagy esélyed van arra, hogy termékeid/szolgáltatásaid olyan ügyfelek körébe kerüljenek, amelyek igényeit a nagyvállalatoknak nem sikerült kielégíteniük. Számos sikeres kisvállalkozás végzi tevékenységét folyamatosan mozgásban lévő kis piacokon.

 

5. Ki és hogyan fogja vezetni a vállalkozást/vállalatot?

 

Melyek a vezető személyek, akik hozzájárulnak a növekedéshez, és milyen módon szerveződnek? Ez a kérdés a vállalkozás/vállalat szervezeti és törvényes struktúrájára vonatkozik. Nem elég, hogy rendkívüli ötleteid vannak, olyan emberekre van szükség, akik gyakorlatba helyezik az elképzeléseket. Az elején nincs szükséged kiterjedt vállalkozói csapatra, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy minden ágazatot megfelelően jól ismerj, és minden ágazatnak megfelelő időt is tudj szentelni.

 

6. Hogyan termelsz hasznot, és hogyan leszel jobb a versenytársaidnál?

Ha a vállalkozás nem hoz hasznot, nem felel meg a szónak az Értelmező Szótárban található meghatározásának: ”Mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi, pénzügyi stb. ágazatban működő törvényes tevékenység, amely haszonszerzés céljából történik”. Ezek szerint a nyereség és veszteség részét képező minden elemét ismerned kell ahhoz, hogy vállalatod nyereséges legyen.

Ha követed azokat az utasításokat, amelyeket itt találsz, vagy amelyeket egyéb forrásból szereztél, üzleti terved egy rész megfelelő lesz. Egy adott ponton azonban szembe kell nézned versenytársaiddal is, amelyek tevékenységi területeden végzik tevékenységüket. Vállalkozásod nem légüres térben működik, vannak olyan belső okok, vagy külső versenytársak, amelyek magukban hordozzák annak lehetőségét, hogy megtorpanj a rögzített célokhoz vezető úton. Az a mód, ahogyan ilyen tekintetben megnyilvánulsz, képviseli a stratégiádat.

Last modified: Wednesday, 10 July 2013, 2:38 PM